Indikasjoner av tannsykdom, risikofaktorer og forebygging

Tannsykdom

Sykdomsindikatorer

Sykdomsindikatorer viser hva som kan skje basert på det som allerede har skjedd. Å identifisere dette inkluderer bruk av tannlegens mest sofistikerte verktøy for å diagnostisere forfall så tidlig som mulig. Disse inkluderer:

 • Synlige hulrom som er synlige i tennene, alt fra veldig tidlig påvisning ved hjelp av laserteknologi eller lignende til hulrom som er synlige for det blotte øye.
 • Røntgenbilder viser tidlig forfall synlig med høysensitive og lavdose røntgenbilder.
 • Hvite flekklesjoner er de tidligste tegn på forfall i områdene med nærhet til tilstøtende tenner. Dette er ofte reversibelt med fluorider.
 • Hulrom de siste tre årene.

Tannsykdom

Risikofaktorer

Risikofaktorer er assosiert med større sjanse for infeksjon eller sykdom. De kan være knyttet til sykdom, men kan ikke nødvendigvis være årsaken til det.

 • Synlig plakett som kan sees med det blotte øye, noe som betyr at det er mye av det. Hvis munnen er sur, vil plakk være spesielt utsatt for acidogene bakterier.
 • Mangelfull flyt av spytt kan føre til tørr munn. Hvis spyttens evne til å nøytralisere de sure tingene vi spiser reduseres, blir beskyttelsen mot forfall sterkt kompromittert.
 • Legemidler kan forårsake tørrhet i munnen og i tillegg sykdommer som resulterer i mangel på spytt, noe som resulterer i redusert evne til å nøytralisere syren. Begge disse øker risikoen for forfall.
 • Å spise mye sukker, sure matvarer og raffinerte karbohydrater fremmer veksten av syreproduserende bakterier.
 • Holdere, bite- eller nattbeskyttere og kjeveortopediske apparater har en tendens til å redusere spyttstrømmen i tennene, noe som fører til stagnasjon og fremmer bakteriell plakk.

Formen på tennene varierer fra person til person. En persons genetiske sminke bestemmer hvor dype de små sprekker og groper på tannflatene er. Jo dypere sporene er, desto mer sannsynlig er det at de inneholder bakterier.
Syreholdige drikker og matvarer øker veksten av syreelskende bakterier og kan også forårsake erosjon av emalje.
Andre tilstander, som bulimi og anoreksi og gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), kan føre til svært sure forhold i munnen og forårsake erosiv skade på tennene.

Forebygging

I dag er det enkelt å teste for syreproduserende bakterier i munnen ved å ta en prøve av plakk og teste den. Å eliminere disse bakteriene er også mulig ved å endre pH-balansen i munnen. Testmålere kan nå gi estimater av syreproduserende bakterier innen femten sekunder. En avlesning fra 0 – 1500 er en lavrisikotilstand, mens en avlesning på 1501-9999 er en høyere risiko.

Dette gir en diagnose basert på personlig risiko, som er viktig av tre grunner.

 • Den er basert på identifiserbare bevis.
 • Det kan endres basert på anbefalinger og handlinger.
 • Gjentakelse av prosedyren kan objektivt måle fremgang for å redusere risikoen for tannråte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*