Tannimplantater – nøkkelen til suksess

tannimplantat

En tannimplantatforbindelse til bein er forskjellig fra hvordan en tann kobles til beinet. Allikevel utfører den samme funksjon. Tannimplantater fungerer som erstatninger for tannrøtter på en ganske unik måte.

Implantater stabiliserer beinet og forhindrer bentap som til slutt vil oppstå når tennene går tapt. Kommersielt rent titan, som alle nåværende implantatflater er laget av, har den unike egenskapen å være osteofil, noe som betyr at det kan etterligne bein. Derfor kan den biokjemisk kastes på beinet. Osseo-integrasjon ble oppdaget ved en tilfeldighet, men har revolusjonert tannlegen i dag. Fusjonen gitt av titan er nesten som en søyle i betong: ingen bevegelseskonge er tillatt. Spenningen fra bittkreftene overføres gjennom implantatene direkte til beinet – noe implantatene tillater veldig bra. De tilbyr samme funksjon som naturlige tannrøtter, inkludert å stimulere beinet, og dermed stabilisere det og forhindre tap.

Tannimplantater

Konsekvenser av tanntap

Benet som omslutter tennene, kalt alveolært bein, er det spesielle beinet som omgir og støtter tennene. Det utvikler seg med tennene når de spretter ut i munnen, følger tennene gjennom hele livet og går tapt når tennene er fjernet.

Når tennene fjernes eller mistes, smelter det alveolære beinet, skjørt i strukturen, eller, i enklere termer, bort. Det som kompliserer ting er mønsteret for resorpsjon eller smelteprosess. Resorpsjonen er raskest der beinet er tynnest. Dette gjelder spesielt for de øvre fortennene, der tannkjøtt, bein og til og med leppene kan virke å hule seg inn eller kollapse. Tannlitteratur antyder at 79% av befolkningen har en smilelinje som ikke vil dekke slike mangler. Dette er ganske merkbart når man smiler, og flere blir selvbevisste om utseendet deres etter det.

Nøkler til implantatsuksess

I hendene på en erfaren tannlege, plasseres implantater kirurgisk i riktig posisjon, slik at de kan produseres av implantatkroner, noe som får dem til å se naturlige ut, samtidig som de fungerer ordentlig og er ganske vedlikeholdbare, nesten ikke skiller seg fra naturlige tenner. I feil posisjon eller uten ordentlig fortenking, kan implantater være et mareritt for den restaurerende tannlegen, så vel som tannteknikeren som lager kronene.

Nøkkelen til implantatsuksess kan derfor oppsummeres ved å svare på to viktige spørsmål:

  • Kan implantatet plasseres i riktig posisjon for å muliggjøre riktig tannfunksjon uten å gå på bekostning av naturlig estetikk?
  • Er det nok ben under det, og er det på riktig sted for å tillate et implantat?

Implementering og plassering av implantater er avhengig av tilstrekkelig benvolum og tetthet, som er avgjørende for å lykkes. Uerfarne hender, tannimplantater er veldig vellykkede. Kliniske studier og dokumentert forskning viser suksessgrader på 95% – noe som er mer enn noe annet alternativ til tannutskifting. Selv i områder med lav bentetthet er suksess vanlig. Når vellykket integrert og funksjonell, kan restaurering av implantat vare livet ut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*